Kajsija - upotreba, podloge, sorte...
Kajsija je vrlo zastupljena voćna vrsta u Vojvodini, najčešće u amaterskim zasadima, baštama i na okućnicama.
- Koristi se za jelo, za pravljenje sokova, džemova, pekmeza, kompota, pečenje rakije kao i za sušenje. Bere se od kraja juna do kraja jula.
- Prorodi rano, u trećoj godini, a u pun rod stupa u petoj godini.
- Otpornija je na biljne bolesti pa je zaštita jeftinija.
Najzastupljenija podloga za kajsiju je džanarika, ma da se zbog ranog cvetanja, veće bujnosti i brzog propadanja stabala od apopleksije kalemi na džanariku PREKO POSREDNIKA ŠLJIVE (stenleja, crnog trna...). Čime se OTKLANJAJU NEDOSTACI, stablo ranije prorodi, cveta kasnije za oko nedelju dana i samim tim ima duži vek, smanjuje se bujnost... Kao podloga za kajsiju koristi se i belošljiva koja daje bolje rezultate na peskovitim zemljištima.
Kalemljenjem preko posrednika ne izbegava se potpuno rizik od prolećnih mrazeva. Rizik se se još otklanja sadnjom kasnocvetajućih sorti.
SORTE KAJSIJE KOJE KASNO CVETAJU:
KEČKEMETSKA RUŽA - Mađarska sorta kajsije kasnog vremena cvetanja. Plod je srednje krupan oko 50g. Meso bledožuto, izuzetno sočno. Sazreva u drugoj polovini jula. Rano prorodi i u povoljnim godinama obilno rađa.
NS 4 - Plod je vrlo krupan, 75-85g. Osnovna boja pokožice je narandžasta, 30-60% povšine ploda pokriveno je crvenom bojom što ga čini izuzetno atraktivnim. Meso je sočno, osvežavajuće, blago nakiselo, vrlo ukusno. Stablo je srednje bujno. Sazreva polovinom jula.
NS 6 - Krupan plod prosečne težine oko 80g. Osnovna boja ploda je svetlonarandžasta, sa obilnim crvenilom na sunčanoj strani (oko 30%). Visoke je rodnosti. Jezgra je slatka. Sazreva u početkom jula.
ROKSANA - Plodovi su krupni u proseku 70 g, cepača, izduženog oblika, narandžaste boje sa intezivnim crvenilom. Meso je čvrsto, vrlo ukusno. Odlična za jelo i preradu. Cveta kasno. Sazreva krajem jula i početkom avgusta.
NOVOSADSKA RODNA - Plodovi vrlo krupni 75-80 g, narandžaste boje sa crvenilom po celom plodu. Meso aromatično, vrlo ukusno. Cepača, kasno cveta. Odlična za jelo i preradu. Cveta kasno čime izbegava kasne prolećne mrazeve. Sazreva polovinom jula.
